Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A drog - az anyag képes leírás - Drog - kábítószer.tlap.hu
részletek »

A drog - az anyag - Drog - kábítószer.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: drog.tlap.hu » A drog - az anyag
Keresés
Találatok száma - 8 db
A drogokról - 3 részes tájékoztató

A drogokról - 3 részes tájékoztató

Az emberek többsége tájékozatlan a kábítószerekkel kapcsolatos kérdésekben, és ez érhető is. Rengeteg kusza és pontatlan információ vesz körül bennünket, és a helyzetet csak nehezítik az érzelmekkel színezett, nem ritkán elfogult újságcikkek. Ahhoz, hogy átláthassuk a helyzetet, a témát alaposan, több szempontot és véleményt is figyelembe véve kell megismernünk. Az iskolákban egyre nagyobb hangsúlyt kap a drogokkal kapcsolatos tudnivalók oktatása, de hogy mi magunk is segíthessünk, tájékozottnak kell lennünk. Ha a családban felmerül ez a kérdés, felkészültebben állhatunk elébe, könnyebben meg tudjuk érteni és oldani a problémákat. E tájékoztatónak az a célja, hogy megismertesse önökkel az alapvető tényeket. Ne várjanak mindig, mindenkire érvényes szabályokat, hiszen számos tényező játszhat szerepet egy adott helyzet megítélésében. Sok minden függ a drogfogyasztó személyiségétől, aktuális lelkiállapotától, magától a kábítószertől, annak alkalmazott mennyiségétől és a drogfogyasztás körülményeitől. Általánosságban azonban elmondható, hogy minden kábítószer vagy gyógyszer veszélyes lehet.

A marihuánafogyasztás növeli a hererák esélyét

A marihuánafogyasztás növeli a hererák esélyét

Egy amerikai tanulmány szerint a gyakori marihuánafogyasztás jelentősen növeli a hererák egyik különösen agresszív változatának kialakulását. A szert használók 70 százalékkal veszélyeztetettebbek, sőt a tartós fogyasztóknál kétszeres a betegség kialakulásának veszélye.

Drog probléma

Drog probléma

Az utóbbi hetek tragikus halálesetei kapcsán felélénkült/fellángolt drog ügyben a közbeszéd. Felmerült, hogy javítani kell még a szakemberek ismereteit is, ehhez kíván ez a dolgozat hozzájárulni. Minden korszakra jellemző valami őrület, nálunk a hetvenes-nyolcvanas években ez a kábítószer volt, a kilencvenes esztendőktől pedig a pénz. Azóta a kettő könyörtelenül összefonódik. Az elmeműködést befolyásoló szerek gyógyító, társadalmi és vallási célú használata az emberiség egész ismert történelmére jellemző. A drog eredeti jelentése szerint növényi, állati és az ásványi világból származó, gyógyászati célokra alkalmas anyag. A szó mai másik (addiktológiai) jelentése: kábítószer, azaz olyan vegyület, amely a központi idegrendszerre hatva eufóriát, viselkedési problémákat, hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Drogjog

Drogjog

Melyek a tiltott kábítószerek? A kábítószereket többféleképpen lehet csoportosítani. Büntetőjogi szempontból a legfontosabb felosztás a legális és illegális drogok közötti különbségtétel. A legális drogok (alkohol, cigaretta, kávé stb.) mindenki számára engedélyezett fogyasztásával szemben az illegális drogok tiltottak. Ilyen tiltott drog például a marihuána és a hasis, az LSD, a speed, az extasy, a kokain, a heroin és a máktea. Számos gyógyszer, ha nem orvos írja fel neked, szintén kábítószernek minősül.

Drogosok szleng szótára

Drogosok szleng szótára

A-tól Z-ig, hogy a szülők is értsék, ha a gyerek 'mákvirág nyelven' beszél előtte, s fogjon gyanút még idejében. A felsorolás nem teljes, hisz a szleng sajátja, hogy naponta alakul. Pl.: agy - Ad az agynak: drogot használ; kábszerezik; Fokozza a tudatát, Szétszívja az agyát: annyi hasist vagy marihuánát szív, hogy teljesen a hatása alá kerüljön, Hülyére szívja magát, Lemegy nullára

Kábítószer és/vagy drog?

Kábítószer és/vagy drog?

A Szokás, kóros szokás, hozzászokás - e fogalmak között a határ nem éles. Életünkben nagyon fontos szerepet játszanak a szokások, de ki tudja megmondani, hogy mikor válik a szokás rossz szokássá? A legklasszikusabb példa rá az alkoholfogyasztás. Általában elfogadott tény, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hozzátartozik a társasági érintkezéshez, a mindennapi élethez. Ugyanakkor az alkoholfogyasztás bizonyos mértéke már egyértelműen kimeríti a kezelendő betegség kritériumait. A társadalom - az alkoholhoz képest - jobban elfogadja a dohányzást és sokkal kevésbé a kábítószerek fogyasztását. Pedig mindhárom esetben könnyen kialakulhat kóros hozzászokás, az addikció. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott definíció szerint kábítószer minden olyan anyag, amely a fogékony biológiai struktúrák ingerléséhez vezet, amelynek fogyasztása tiltott, vagy a nem tiltott anyagok közül, amelyek fogyasztása veszélyes, visszaélésre alkalmas vagy deviáns.

Kábítószer helyett meditáció!

Kábítószer helyett meditáció!

A Transzcendentális Meditáció igen hatékonynak mutatkozott a teljes körű drog-rehabilitáció és -megelőzés terén is, sőt: a 'kemény' drogok esetében rendkívül nagy mértékben csökkentette a függőséget. Az elmúlt 30 évben közel 20 nagyszabású kutatást folytattak a TM kábítószer-fogyasztásra gyakorolt hatásairól. Maharishi Mahesh Yogi meditációs technikája nem kimondottan rehabilitációs módszer. A TM eredményeképp jelentkező pszichológiai problémák enyhülése és a kábítószer-függőség csökkenése a módszer másodlagos vagy automatikus következménye. A Transzcendentális Meditáció erősíti az egyént, továbbá általános és stabil jó közérzetet eredményez, természetes módon megszüntetve a kábítószerekre való igényt és a tőlük való függőséget. A kábítószer-függőség csökkenése az egyén általános fejlődésének természetes velejárója, függetlenül a kábítószer-fogyasztás okától és a használt kábítószer fajtájától. Ezért a TM program csökkenti az orvos által felírt nyugtatószerek, továbbá általában mind a receptre, mind a recept nélkül kapható gyógyszerek iránti igényt is.

Kábítószerhelyzet Európában

Kábítószerhelyzet Európában

Kábítószer-fogyasztásban 30 ország között csak a középmezőnyben jut nekünk hely! Ebben a rangsorban ugyan biztosan senki sem törekszik az élre. Akkor sem örülhetnénk, ha utolsók lennénk, mert ugye kokainból, heroinból, kannabiszból vagy ecstasyból az is túl sok volna.

Tuti menü