Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cannabis - hasis és marihuana képes leírás - Drog - kábítószer.tlap.hu
részletek »

Cannabis - hasis és marihuana - Drog - kábítószer.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: drog.tlap.hu » Cannabis - hasis és marihuana
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Hasis

A Hasis

A legjobban elterjedt élvezeti szer az alkohol után a hasis. Az indiai kendert a cannabist két formában hozzák forgalomba és fogyasztják:mint hasis és mint marihuána. A hasis az arab fű vagy széna szóból származtatható. A Marijuana (Marihuana) spanyol név, a Mari és Juana női nevek összeolvadásából jött létre. A hasis a termős kender gyantás szekrétuma, a marihuánát pedig szárított szárból, levelekből és virágokból nyerik. A kábító hatásért a THC (delta 9-tetra- hydrocannabinol) a felelős, melyet a hasis az elő állítástól, az anyag korától és minőségétől függően 3-10 százalékban tartalmaz. A kereskedelembe lemezre préselt formában kerül és dohánynyal elkeverve szívják. Keksz vagy sütemény formájában is előfordulhat, esetleg mint ételízesítőt alkalmazzák.

A kannabisz származékok története

A kannabisz származékok története

A KANNABISZ SZÁRMAZÉKOK TÖRTÉNETE A kender az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye. Valószínűleg közép-ázsiai eredetű, és a Kasmirtól Asszamig terjedő himalájai térségben vadon termő fajból lett kultúrnövény Kínában, legalább ötezer évvel ezelőtt. A kendertermesztés alapozta meg a kínai textilipart és néhány évezreddel később, de még jóval időszámításunk előtt, a papírgyártást; a kender magas cellulóztartalma és könnyű termeszthetősége folytán évszázadokon át volt a papír nyersanyaga. Fokozatosan és igen lassan nyugat felé is elterjedt, feltehetően a szkíták és trákok közvetítésével. Hérodotosz Kr.e.450-ben már leírta azt, hogy a szkíták és trákok a Kaszpi-tenger térségében kendert termesztenek, és a szkíták ezt a növényt kábulat előidézésére is használják. A kannabiszhasználat legalább négy évezredes múltra tekint vissza Indiában is. Az asszírok szertartásaik során füstölésre, tömjén helyett, kendert használtak Kr.e. IX. században. A Közel-Keleten a középkorban már rendkívül nagy mértékben elterjedt a kannabiszszívás, és ezt az iszlám alkoholprohibíció feltétlenül elősegítette.

A marihuána is károsítja a DNS-t és rákot okozhat

A marihuána is károsítja a DNS-t és rákot okozhat

A korábbiaknál jóval érzékenyebb tesztet alkalmazó európai kutatók arról számolnak be, hogy meggyőző bizonyítékokat találtak a marihuána füstjének DNS-t károsító hatására. A károsítás olyan jellegű, amely megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát - írják cikkükben, amely június 15-én jelenik meg az Amerikai Kémiai Szövetség lapjában (Chemical Research in Toxicology).

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
A marihuána káros hatásai

A marihuána káros hatásai

A marihuána (THC = tetra-hidrocannabinol) egy kifejezetten erőteljes, kellemes érzetet biztosító, mérgező anyag. Hatással van a központi idegrendszerre, megváltoztatja és károsítja az agysejteket, amelyek kontrollálják a gondolkodást, az érzelmeket, az örömérzetet, a koordinációt, a hangulatot és a memóriát. A fű szintén károsítja az agyalapi mirigyet, amely szabályozza az éhség- és szomjúságérzetet, a vérnyomást, a szexuális viselkedést. A marihuána hatóanyaga már kis mértékű fogyasztása esetén is felgyülemlik az agyban található idegsejtek között lévő mikroszkopikus szabad helyeken (szinapszisok). Ez az elzáródás lassítja és csökkenti a kritikus információármalást az agyban - így pl. a test jelzései nem jutnak el a megfelelő helyre, vagy hamis jelzések továbbítódnak. A marihuána-fogyasztónál gyakori tünet a megnövekvő éhség- és szomjúságérzet, vizelési inger. Ugyanakkor sérül az észlelési (percepciós) képesség is, ezért gyakran fellépnek többek között vizuális, audio természetű hallucinációk is.

Tuti menü