Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Drog - kábítószer linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Drog - kábítószer képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: drog.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 64 db
A drog ellen - amit a szülő tehet

A drog ellen - amit a szülő tehet

Figyeljen gyermekére! Gyanúra adhat okot a magatartás, az alvási szokások és az étvágy változása, a romló iskolai eredmények, új barátok feltűnése, a régiek elhanyagolása, a gyakoribbá váló konfliktusok iskolában és otthon egyaránt. Beszéljen gyermekével! Minél korábban rá kell világítania a drogfogyasztás súlyos veszélyeire. Soha nem kérdezze meg azt, hogy 'Ugye nem kábítószerezel?' Helyette kérdezze meg, hogy mi a véleménye a drogról! Magyarázza el gyermekének a saját álláspontját. Beszéljék meg, hogy mit tehet, ha találkozik a kábítószerrel.

A drogokról - 3 részes tájékoztató

A drogokról - 3 részes tájékoztató

Az emberek többsége tájékozatlan a kábítószerekkel kapcsolatos kérdésekben, és ez érhető is. Rengeteg kusza és pontatlan információ vesz körül bennünket, és a helyzetet csak nehezítik az érzelmekkel színezett, nem ritkán elfogult újságcikkek. Ahhoz, hogy átláthassuk a helyzetet, a témát alaposan, több szempontot és véleményt is figyelembe véve kell megismernünk. Az iskolákban egyre nagyobb hangsúlyt kap a drogokkal kapcsolatos tudnivalók oktatása, de hogy mi magunk is segíthessünk, tájékozottnak kell lennünk. Ha a családban felmerül ez a kérdés, felkészültebben állhatunk elébe, könnyebben meg tudjuk érteni és oldani a problémákat. E tájékoztatónak az a célja, hogy megismertesse önökkel az alapvető tényeket. Ne várjanak mindig, mindenkire érvényes szabályokat, hiszen számos tényező játszhat szerepet egy adott helyzet megítélésében. Sok minden függ a drogfogyasztó személyiségétől, aktuális lelkiállapotától, magától a kábítószertől, annak alkalmazott mennyiségétől és a drogfogyasztás körülményeitől. Általánosságban azonban elmondható, hogy minden kábítószer vagy gyógyszer veszélyes lehet.

A férfiaknak drog kell a szexhez

A férfiaknak drog kell a szexhez

Kutatók a kábítószer-fogyasztás és a szexuális teljesítmény közötti kapcsolatot vizsgálva azt állapították meg, hogy tíz férfiből hét drogozik, hogy jó legyen a szexuális élete. A nagyvilág hírei. Szexuális gátlásai leküzdése érdekében a férfiak nagy része rendszeresen drogozik - nyilatkozta a granadai egyetem kutatócsoportjának vezetője.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
A fű az nem is drog?

A fű az nem is drog?

Piros vagy karikás szem, duzzadt szemhéj, depresszió. Egyre fiatalabbak azok a debreceniek, akik segítséget kérnek. A figyelmetlen szülőknek sokszor fel sem tűnik, hogy gyermekük függő. Olvassa el, hogy megtudja, kábítószerezik-e a gyerek!

A Hasis

A Hasis

A legjobban elterjedt élvezeti szer az alkohol után a hasis. Az indiai kendert a cannabist két formában hozzák forgalomba és fogyasztják:mint hasis és mint marihuána. A hasis az arab fű vagy széna szóból származtatható. A Marijuana (Marihuana) spanyol név, a Mari és Juana női nevek összeolvadásából jött létre. A hasis a termős kender gyantás szekrétuma, a marihuánát pedig szárított szárból, levelekből és virágokból nyerik. A kábító hatásért a THC (delta 9-tetra- hydrocannabinol) a felelős, melyet a hasis az elő állítástól, az anyag korától és minőségétől függően 3-10 százalékban tartalmaz. A kereskedelembe lemezre préselt formában kerül és dohánynyal elkeverve szívják. Keksz vagy sütemény formájában is előfordulhat, esetleg mint ételízesítőt alkalmazzák.

A kábítószer-fogyasztás megelőzéséről

A kábítószer-fogyasztás megelőzéséről

Eleinte azért fogyasztja az ember, mert jó neki, aztán azért, hogy ne legyen rosszul. Ma Magyarországon közel kétszázezer fiatal fogyaszt rendszeresen valamiféle kábítószert. Az alkalmi fogyasztók száma többszázezerre tehető - még. De miért nyúlnak a droghoz a fiatalok egyáltalán? A vágyakozás ősi, mély életérzésünk. Mindenki ismeri a honvágy, a szerelem erejét? Minden vágy egészséges hajtóerő, míg hasznos és elérhető célra irányul. Ám ha kielégítése csak ál- vagy póteszközökkel sikerül, önpusztító tévútra vezet. A mai család és társadalom sajnos legtöbbször megnöveli a szakadékot két énünk között: aközött, akivé lettünk, aki vagyunk és aközött, aki lenni szeretnénk. Mit tehetünk gyermekeinkért, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe? A gyermek első hét évében szüleitől és a környezetéből veszi a viselkedési mintákat.

A kannabisz származékok története

A kannabisz származékok története

A KANNABISZ SZÁRMAZÉKOK TÖRTÉNETE A kender az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye. Valószínűleg közép-ázsiai eredetű, és a Kasmirtól Asszamig terjedő himalájai térségben vadon termő fajból lett kultúrnövény Kínában, legalább ötezer évvel ezelőtt. A kendertermesztés alapozta meg a kínai textilipart és néhány évezreddel később, de még jóval időszámításunk előtt, a papírgyártást; a kender magas cellulóztartalma és könnyű termeszthetősége folytán évszázadokon át volt a papír nyersanyaga. Fokozatosan és igen lassan nyugat felé is elterjedt, feltehetően a szkíták és trákok közvetítésével. Hérodotosz Kr.e.450-ben már leírta azt, hogy a szkíták és trákok a Kaszpi-tenger térségében kendert termesztenek, és a szkíták ezt a növényt kábulat előidézésére is használják. A kannabiszhasználat legalább négy évezredes múltra tekint vissza Indiában is. Az asszírok szertartásaik során füstölésre, tömjén helyett, kendert használtak Kr.e. IX. században. A Közel-Keleten a középkorban már rendkívül nagy mértékben elterjedt a kannabiszszívás, és ezt az iszlám alkoholprohibíció feltétlenül elősegítette.

A kokain hatásmechanizmusa

A kokain hatásmechanizmusa

A kokain (kokó, koksz) a kábítószerek felsőbb kategóriájába tartozik. Annyira drága, hogy általában csak a gazdagabbak engedhetik meg maguknak a használatát. A dél-amerikai indiánok már évezredek óta ismerik, szent növényként tisztelik. A spanyol hódítók kezdetben tiltották a használatát, majd belátták, hogy a magas hegységekben sokkal jobban bírják a munkát a bennszülöttek, ha kokalevelet rágcsálhatnak. A levélből nyert kokapaszta aztán hamarosan átkerült Európába és megkezdte hódító útját. Megismerkedett vele William Shakespeare is. 1860-ban izolálták a növény hatóanyagát, a kokaint. Nagy rajongója volt Sigmund Freud, Robert Louis Stephenson, sőt a novellák tanúsága szerint Sherlock Holmes is. A XX. század elején sokféle gyógyszer és csodaszer alapanyaga volt, kedvelt ital volt a kokainos bor, a Vin és a Coca-Cola is. Fél évszázada már nyílvánvalóvá vált, hogy a kokain az eufórián és a és fokozott teljesítőképességen kívül mást is okoz: függőséget, depressziót, hallucinációkat, elmebetegséget. Bár a fizikai rászokást máig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani a kokain esetében, a pszichés függőség a leggyorsabban ennél a szernél alakul ki, elvonási tünetei pedig éppen olyan súlyosak, mint a fizikai függőséget okozó heroinnál.

A marihuána is károsítja a DNS-t és rákot okozhat

A marihuána is károsítja a DNS-t és rákot okozhat

A korábbiaknál jóval érzékenyebb tesztet alkalmazó európai kutatók arról számolnak be, hogy meggyőző bizonyítékokat találtak a marihuána füstjének DNS-t károsító hatására. A károsítás olyan jellegű, amely megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát - írják cikkükben, amely június 15-én jelenik meg az Amerikai Kémiai Szövetség lapjában (Chemical Research in Toxicology).

Hirdetés
A marihuána káros hatásai

A marihuána káros hatásai

A marihuána (THC = tetra-hidrocannabinol) egy kifejezetten erőteljes, kellemes érzetet biztosító, mérgező anyag. Hatással van a központi idegrendszerre, megváltoztatja és károsítja az agysejteket, amelyek kontrollálják a gondolkodást, az érzelmeket, az örömérzetet, a koordinációt, a hangulatot és a memóriát. A fű szintén károsítja az agyalapi mirigyet, amely szabályozza az éhség- és szomjúságérzetet, a vérnyomást, a szexuális viselkedést. A marihuána hatóanyaga már kis mértékű fogyasztása esetén is felgyülemlik az agyban található idegsejtek között lévő mikroszkopikus szabad helyeken (szinapszisok). Ez az elzáródás lassítja és csökkenti a kritikus információármalást az agyban - így pl. a test jelzései nem jutnak el a megfelelő helyre, vagy hamis jelzések továbbítódnak. A marihuána-fogyasztónál gyakori tünet a megnövekvő éhség- és szomjúságérzet, vizelési inger. Ugyanakkor sérül az észlelési (percepciós) képesség is, ezért gyakran fellépnek többek között vizuális, audio természetű hallucinációk is.

A marihuánafogyasztás növeli a hererák esélyét

A marihuánafogyasztás növeli a hererák esélyét

Egy amerikai tanulmány szerint a gyakori marihuánafogyasztás jelentősen növeli a hererák egyik különösen agresszív változatának kialakulását. A szert használók 70 százalékkal veszélyeztetettebbek, sőt a tartós fogyasztóknál kétszeres a betegség kialakulásának veszélye.

A napi füvezés hatásai

A napi füvezés hatásai

A marihuánát szívók, - a tiniket is beleértve - főleg azok, akik naponta vagy majdnem minden nap szívnak, vannak kitéve a legnagyobb egészségügyi rizikóknak egy új, ausztráliai kutatás alapján. Azok közül, akik valaha is kipróbálták a marihuánát, 9% mindenképpen függő lesz. Noha a marihuána fogyasztók száma még mindig csak hangyányi az alkoholt fogyasztó lakosok számához képest, tudnod kell, hogy a marihuána hatásai sokkal inkább veszélyesek, mint az alkoholé, dohányé vagy más illegális drogoké. Ez attól is függhet, hogy hogyan használják a marihuánát - ez pedig világszerte változó. Az elmúlt évtizedben rengeteget változtak a trendek, országtól és régiótól függően. Az egyes országokban stabilizálódott vagy csökkent a fogyasztók száma, az ország fejlettségétől függően. A függőség bizonyítottan fokozza a gépjármű-balesetek kockázatát, ráadásul a nem régóta füvező tizenéveseknél sokkal gyakrabban lépnek fel pszichózisok.

A szenvedélyek fogságában

A szenvedélyek fogságában

A bódítószerek használata a 'kezdetektől' végigkísérte az emberiséget. Bizonyos kultúrákban a sámánok is használtak bódítószereket, hogy a lélek kiszabadulása által olyan szellemi magasságokba jussanak, ahonnan útmutatást kaphatnak. Ez azonban az adott kultúrában törvényes gyakorlat volt, külön szertartással és megszabott időtartammal...Ma - nem úgy, mint a sámánok - az emberek leggyakrabban a felpörgetett életritmus és a hatalmas elvárások miatt nyúlnak a kábítószerekhez. Kérdés azonban, hogy ezt meddig lehet bírni és mi az eredménye? Téves ideál - A reklámok és a filmek azt sugallják, hogy aki dohányzik, alkoholt iszik, az 'férfias, sportos és sikeres'. Ugyanakkor hazánkban a vezető halálokok - szív- és keringési, valamint légzőszervi megbetegedések és daganatok - hátterében kimutatható a drogok használata is...

A szipuzás nagy ár az olcsó mámorért

A szipuzás nagy ár az olcsó mámorért

Egyre többször találkozni Kecskemét közterületein nejlonzacskót szorongató, kába tekintetű gyerekekkel. A '60-as évek végétől egyre nagyobb lett Magyarországon az úgynevezett tudatmódosító szerek utáni érdeklődés. A fejlett nyugati országokban használatos klasszikus drogok még elérhetetlenek voltak, ezért a könnyen megoldható szipuzás vált a - főként tizenévesekből álló - mámorkeresők eszközévé. A kor szelleméhez hűen ez a probléma sem került a boncasztalra, míg 1974-ben meg nem történt az első halálos eset. Felhívások, megelőzés és segítségnyújtás helyett hivatalosan csak a csöves szubkultúra rétegproblémájává nyílvánították a dolgot.

A tinilányok és a drog

A tinilányok és a drog

Olyan adatok kerültek napvilágra, melyek szerint a tini lányok sokkal hamarabb fordulnak drogokhoz és alkoholhoz annak érdekében, hogy megbirkózzanak a problémáikkal, ellentétben a tini fiúkkal. A tini lányok manapság egyre gyakrabban nyúlnak drogokhoz vagy alkoholhoz, hogy el tudják viselni a szinte állandó stresszt, problémákat, kihívásokat, az egyre növekvő követelményeket. Ezekre a jelekre érdemes egyébként odafigyelni és időben közbeavatkozni: romló iskolai teljesítmény, alvásproblémák, visszahúzódó magatartás tanúsítása a barátok és a család irányába, életuntság, érdektelenség. Ezek a tünetek legtöbbször általánosak, tinikre jellemző lázadó magatartásnak tűnnek, de ha összesítve nézi a képet, akkor kitűnhet, hogy nincs minden a rendjén. Ilyenkor érdemes elvinni a gyereket egy megfelelő szakrendelésre.

Amfetamin - megszoksz, nem szöksz...

Amfetamin - megszoksz, nem szöksz...

A gyógyszerabúzusról és kábítószerekről szóló sorozatunk első részében az amfetamin kerül terítékre. Az abúzus túlzásba vitt fogyasztást, mértéktelenséget, visszaélést jelent. Utóbbi a gyógyszerek tekintetében nyer értelmet: az eredendően orvosi célra szánt készítmények élvezeti célra történő felhasználását jelenti. Az amfetamin töretlen népszerűségnek örvend. Mindenféle kiszerelésben hozzáférhető, por, kapszula, tabletta alakban egyaránt. Idővel az egyes kémiai analógokhoz fantázianevek ragadtak, mint pl. a 'speed', vagy a különösen hosszan tartó hatást előidéző 'ice'.

Amy Winehouse és a show-biznisz sötét oldala

Amy Winehouse és a show-biznisz sötét oldala

'A szíve legmélyén egy gyönyörű, vibráló zsidó lány volt, aki csak arra vágyott, hogy szeressék' - nyilatkozta egy barátja a kivételes tehetségű Amy Winehouse-ról, aki nemcsak életében, de halálában is követte a legtragikusabb sorsú legendás zenészeket. A fiatal énekesnő holttestére testőre talált rá saját otthonában - egy 36 órás drog- és alkoholmámort követően. Története a sztáripar ellentmondásaiba enged bepillantást. Az idézett barát szerint Amy Winehouse rendszeresen emlegette, hogy fiatalon akar meghalni, hogy csatlakozhasson a 27-esek klubjához', vagyis azokhoz a sztárokhoz - Janis Joplintól Kurt Cobainig -, akik 27 éves korukban haltak meg, de a mai napig őrzik hírnevüket.

Tuti menü